Memorijalni turnir „Braća Bašović“ 30. septembra u Domu mladih

Objavljeno Rujan 27th, 2018

 

 

Sve je spremno za 16. izdanje Memorijalnog turnira “Braća Bašović” koji će se održati u sarajevskom Domu mladih u nedjelju, 30. septembra.

 

Ovaj odlični turnir u borilačkim sportovima održava se u spomen na legendarne bosanskohercegovačke sportiste, Behudina i Bidu Bašovića, koji su zapažene rezultate ostvarivali na najvećim evropskim i svjetskim takmičenjima.

 

U narednu nedjelju ljubitelji sporta moći će uživati u vrhunskim borbama naših najboljih kickboksera. U brobi večeri snage će odmjeriti Mesud Selimović i Dario Kadić, a prije toga u glavnom dijelu programa mečeve će imati Nerdin Fejzović protiv Edina Sinanovića, te Haris Brko Biber protiv Rasima Alunovića.

Turnir plakat

– Drago nam je što već godinama na pravi način čuvamo uspomenu na Behudina i Bidu Bašovića. I ove godine smo uz pomoć prijatelja i sponzora, među kojima su Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Općina Ilidža i Općina Centar, uspjeli ponovo organizirati turnir. Pored tri vrhunske borbe u glavnom programu, posjetioci u Domu mladih moći će uživati u nekoliko predborbi. Ovaj put odlučili smo da ulaz na Memorijalni turnir “Braća Bašović” bude besplatan, i ovom prilikom pozivamo sve Sarajlije da u nedjelju dođu u Dom mladih – kaže predsjednik Organizacionog odbora Džemko Bašović, koji dodaje da će press-konferencija biti održana u četvrtak, 27. septembra, u 12 sati u Domu mladih.

 

Podsjetimo, Behudin Bašović je osvajač zlatne medalje na Evropskom prvenstvu u full kontaktu – Trogir 1988. godine. Prvak je Jugoslavije u karateu 1983. godine, osnivač Kick boks saveza BiH i višestruki prvak BiH i Jugoslavije. Godine 1992. je posthumno proglašen sportistom grada Sarajeva i nosilac je najvećeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan. Bido Bašović je 1993. postao vicešampion svijeta u full kontaktu, a iste godine je proglašen i sportistom BiH. Također, bio je i prvak Jugoslavije u full kontaktu i savateu.

Comments are closed.